Twój koszyk

Twój koszyk jest pusty

Czytelnia

Rynek Akwarysty

Zaloguj się

099
PLN 5.50 Ilość

Schorzenia naszych pielęgnic: HITH i bloat objawy, leczenie i zapobieganie - Radosław Bednarczuk;
Czasami wśród naszych domowych pielęgnic pojawiają się dwa schorzenia HITH (dziurawica) i bloat (rozdęcie), które w porę zauważone mają duże szanse na wyleczenie.(...) Często sączy się z nich żółtawy śluz. Schorzenie występuje często u amerykańskich pielęgnic np. dyskowców, skalarów, Geophagus, Satanoperca, Cichlasoma, Uaru, Acarichthys, Astronotus, Mesonauta i Heros, pojawia się także u afrykańskich Tilapia i gatunków pochodzących z jezior Malawi i Tanganika oraz u popularnych barwniaków (Pelvicachromis).;  

Mokradło w domu – tło - dr inż. Aleksandra Kwaśniak;
Po zgromadzeniu wszystkich elementów wystroju, wyposażenia technicznego oraz samego zbiornika można przystąpić do jego aranżacji.;  

Konferencja „Biologia Raf Koralowych” Cz. I - Warszawa 13-14 października 2007 r. - dr Grzegorz Soszka;
Dnia 22.05.1999 roku zorganizowałem I Sympozjum „Biologiczne Podstawy Akwarystyki Morskiej” w Warszawie, zaś 13-14.10.2007 roku Konferencję „Biologia Raf Koralowych”, także w stolicy.;  

Glony. Co powinniśmy o nich wiedzieć? Cz. I - Znaczenie terminu „glony” - Bartosz Bojarski, Anna Domańska;
Nazwa „glony” nie jest terminem taksonomicznym. Została zapożyczona przez J. Rostafińskiego z gwary góralskiej i wprowadzona do systematyki botanicznej dla określenia najprostszych, plechowych, samożywnych roślin zarodnikowych, żyjących głównie w środowisku wodnym lub w miejscach wilgotnych.; 

Melanochromis cyaneorhabdos – tajemniczy i piękny Mbuna - Wojciech Sierakowski;
Zastanawiając się nad obsadą mojego 450-litrowego akwarium z rybami z jeziora Malawi, każdego wieczora wymyślałem nowy gatunek pyszczaka. (...) Brakowało mi jednego, gdyż posiadałem już: Pseudotropheus saulosi, Pseudotropheus socolofi, Labidochromis caeruleus oraz Aulonocara sp. Rubin Red. Wybór był trudny przez to, że pragnąłem mieć piękne ryby, a w przypadku pielęgnic z Malawi pięknych ryb nie brakuje, jest ich wręcz ogromna ilość. Moje kryteria były bardziej sprecyzowane. Poza tym, że nowy gatunek miał zaspokajać moje potrzeby estetyczne, miał być wszystkożernym, łagodnym lub średnio agresywnym przedstawicielem grupy Mbuna. ;  

Legwany – małe wielkie smoki - Witold Borkowski;
W poprzednim artykule starałem się przybliżyć przedstawicieli „typowych” legwanów (pod względem systematycznym z rodziny Iguanidae). W tej części opowieści o tych ciekawych jaszczurkach skupię się na przybliżeniu Czytelnikom te rodziny, rodzaje i gatunki jaszczurek, które wciąż w świadomości wielu ludzi uważane są za przedstawicieli legwanów i są tak nazywane wbrew naukowym danym o podziałach systematycznych gadziego świata. (...) Rozpocznę od najliczniejszych. Anolisowate (Polychrotidae) i anolisy (Anolis, Norops i pokrewne) to małe jaszczurki, których długość smukłego ciała nie przekracza 20 cm;  

Mabuja wielopręga (Mabuya multifasciata) – scynk dla każdego - dr Hubert Zientek;
Scynki z rodzaju Mabuya nie goszczą zbyt często w terrariach miłośników jaszczurek w Polsce. Według różnych szacunków w obrębie rodzaju zgrupowanych jest ponad 100 gatunków. (...) Mabuja wielopręga zwana jest również scynkiem paskowanym lub wielopręgim. Jej nazwy w języku angielskim są różnorodne: many-lined sun skink, multi-striped skink, Indonesian skink, shiny multi-striped skink, East Indian brown mabuya lub common sun skink.;  

Głośne ryby - Zbigniew Strzelecki;
Znane powiedzenie „dzieci i ryby głosu nie mają” najwyraźniej odchodzi na dobre już do lamusa. (...) Otóż niegdyś ryby, jako stworzenia typowo wodne, uważano za pozbawione umiejętności wydawania odgłosów – no może z nielicznymi wyjątkami. Wynikało to zarówno z przyczyn czysto technicznych (brak odpowiednich przyrządów do badań), jak i z przekonania, że ryby, w przeciwieństwie do zwierząt lądowych, nie mają po prostu odpowiednich organów do generowania dźwięków. Wraz ze wzrostem liczby poznanych gatunków ryb oraz od czasu zastosowania odpowiedniej aparatury badawczej i rejestrującej powyższy osąd przestaje mieć rację bytu.
Dawniej jedynie kulbinowate (Sciaenidae) znano z umiejętności wydawania donośnych dźwięków – słyszalnych dla ludzkiego ucha i dochodzących nad powierzchnię wody ze znacznych nawet głębokości. ;  

Jak ryba w wodzie – ruch - Aleksandra Kwaśniak;
Obserwując akwaria, zwracamy uwagę przede wszystkim na ich walory estetyczne. Podziwiamy piękno roślin, barwy ryb, ich zachowanie, sposób poruszania się. Uwagę przykuwa ich prędkość, zwinność i zdolność do lawirowania pomiędzy przeszkodami. Czy jednak zastanawialiście się kiedyś nad tym, jak skomplikowany jest ruch ryb i jak wspaniale ich ciała przystosowane są do życia w wodzie?;  

Rośliny owadożerne - Magdalena Ryba;
Rośliny owadożerne – wiele osób słyszało o tych dziwnych roślinach, ale tak naprawdę niewiele o nich wiemy.;  

ZOO-Festiwal – Kraków 2008 - Andrzej Sieniawski;
International Discus Championship oraz Drugie Polskie Mistrzostwa Dyskowców odbędą się w ramach organizowanej co dwa lata w Krakowie przez Polski Klub Miłośników Dyskowców imprezy o nazwie ZOO-festiwal.;  

AQUA Terr – Toruń 2008 - Relacja z Forum Akwarystyki i Terrarystyki Polskiej;
Toruń zawsze chyba będzie mi się kojarzył z akwarystyką. Dla mnie Toruń to po prostu Forum.;  

Trendy w akwarystyce - Przemysław Jarocki;
Podczas przeglądania zasobów internetowych szczególną uwagę kładę na strony związane z akwarystyką. Po przeszło dekadzie czytania i oglądania nasunęło mi się kilka spostrzeżeń.;  

Trendy w akwarystyce – polemika. Ad vocem listu Pana Przemysława Jarockiego -  dr Ryszard Kamiński, Paweł Szewczak;
W dniach 19-20 kwietnia uczestniczyłem w tradycyjnym Forum Akwarystyki i Terrarystyki Polskiej „Aqua Terr – Toruń 2008”. Zastanawialiśmy się wspólnie – między innymi – nad zagadnieniem, czy akwarium (a raczej aranżacja jego wnętrza) może być dziełem sztuki.;