There are no translations available.
- Lekcja anatomii, czyli Sumki szkliste- prof. Stefan Kornobis;
Sumki są rozprzestrzenione w południowo-wschodniej Azji, gdzie niekiedy występują bardzo licznie. Znanych jest ponad 10 gatunków.;
- Brzanka różowa- Mariusz Bekasiak;
Po raz pierwszy spotkałem się z tymi rybami kilka lat temu. Od razu zafascynowały mnie swoim bogactwem kolorów szczególnie, jeśli chodzi o samce. Wtedy postanowiłem, że brzanki te trafią do mojej hodowli.;
- Wioślarki- Hubert Zientek;
Te planktonowe skorupiaki są bardzo pożyteczne. Z jednej strony stanowią wartościowy pokarm zarówno dla ryb dorosłych, jak i narybku, a z drugiej znakomicie oczyszczają wodę z substancji organicznych.;
- Pancerz i przyssawa- Tomasz Nidecki;
Chyba każdy akwarysta, zarówno ten początkujący, jak i ten zaawansowany, widział w swoim życiu jakiegoś ,,glonojada". Zazwyczaj pod nazwą tą sprzedawany jest najpopularniejszy w naszym kraju zbrojnik - Ancistrus dolichopterus.;
- Kilka uwag o hodowli brzanek różowych- Artur Sowiński;
Często w naszych akwariach można bowiem spotkać ryby, których barwy tracą swą intensywność, stają się blado różowe, ich płetwy są szare, a i wyrastają niezbyt duże.;
- Owsik u dyskowców i skalarów- prof. dr Jerzy Antychowicz;
Owsiki są małymi nicieniami barwy białawej. Ich otwór gębowy otoczony jest trzema wargami. Torebka gębowa tego nicienia jest niewielka, brak jest przy tym w niej ząbków występujących u wielu innych nicieni.;
- Datz Forum 2000;
- Zagrzebka Foerscha- Wojciech Stańczak;
Jedną z najbardziej oryginalnych cech tych ryb jest to,że ikra może, a nawet musi, być przechowywana bez wody ...;
- Pyszczaki raz jeszcze- Maciej Żaczek;
Szczerze mówiąc nie przypuszczałem, że mój artykuł wywoła tak duże zainteresowanie...;
Prętnik wargacz- dr Dariusz Kucharczyk;
Gatunek ten jest bardzo podobny do prętnika pręgowanego (Colisa fasciata), od którego jest trochę mniejszy.;