Szczelinowiec inny niż wszystkie - Maja Prusińska
-
Tytułowy bohater mojego dzisiejszego artykułu budzi w świecie naukowym szereg kontrowersji i z całą pewnością nie jest rybą tuzinkową. Nie można powiedzieć, by był to gatunek w Polsce popularny.;
-
Problemy z uprawą roślin - Karel Rataj
W naszej ostatniej opowieści o potrzebach roślin akwariowych wyjaśniliśmy sobie, że dodatek CO2 ma na rośliny dobroczynny wpływ. Aby jednak oddziaływanie nawożenia Co2 przejawiło się w pełni, trzeba koniecznie wyregulować i inne czynniki wzrostowe, przede wszystkim światło i odżywianie roślin.;
-
Interzoo 2004 w liczbach - redakcja ;
Wydarzenia.
-
Uwagi na temat chowu i hodowli korumby (akarki) czerwonobrzuchej - Marek Ładyński
W publikacjach z dziedziny akwarystyki najczęściej przedstawia się biologię akarki cętkowanej (Laetacara curviceps) jako bardziej znanej i charakterystycznej dla tego rodzaju ryb. Zawsze chciałem hodować właśnie ten gatunek, ale los dwukrotnie sprawił, że zetknąłem się z jej siostrą - akarką czerwonobrzuchą.;
-
Zakładanie akwarium przez Takashiego Amano. Cz. I - redakcja
Fotoreportaż.
-
Urodzeni mordercy /Pygocentrus nattereri - pirania Natterera. Cz. II - Marek Marcinek
W poprzedniej części artykułu urządzaliśmy zbiornik i przygotowywaliśmy go bezpośrednio do przyjęcia stada piranii Natterera. W tej części zajmiemy się zarybianiem takiego akwarium.;
-
Połowy zooplanktonu na potrzeby akwarystyki, czyli jak zrobić dobrą siatkę planktonową - Piotr Robakowski, Przemysław Czerniejewski
Zooplankton powszechnie występuje we wszystkich zbiornikach i ciekach wodnych, od wód stojących poprzez wolno płynące do wartkich rzek. Najliczniej zamieszkują żyzne zbiorniki, stojące małe stawki, bajorka czy zbiorniki przeciwpożarowe.;
-
KNOW-HOW amatorskiej hodowli ryb akwariowych. Cz. II - Lucjan Madej
Bez wody nie mogłoby istnieć życie na naszej planecie, nie byłoby ono możliwe również w naszych akwariach. Przeważnie pobieramy wodę wodociągową, mniej lub bardziej zanieczyszczoną, lepszej lub gorszej jakości, odstaną lub bezpośrednio z kranu, ewentualnie w systemie obiegowym. Woda ta zawiera wiele składników.;
-
Cichy zabójca. Przyczyny i zapobieganie zatruciom azotynami - Radosław Bednarczuk
Swego czasu zaobserwowałem w akwarium bardzo niepokojące zjawisko. Otóż karmienie ryb kończyło się na ogół poważnymi kłopotami z oddychaniem!;
-
Katalog ryb - Redakcja
Kontynuacja naszego Katalogu Ryb - Cottus gobio, Crenicichla compressiceps.;
-
Półdziobek karłowaty - żyworódka inna niż wszystkie - dr Hubert Zientek
Ta należąca do rodziny różnoszczękowatych (Hemiramphidae) ryba swoim charyzmatycznym i nieco dziwacznym wyglądem zwraca na siebie uwagę wielu akwarystów. Niestety, w domowych akwariach trzymana jest rzadko, nawet w tych należących do miłośników ryb żyworodnych.;
-
Polskie stoiska na targach Interzoo 2004 - Redakcja;
Wydarzenia.
-
Informator Klubu Malawi nr 8
Z życia organizacji akwarystycznych.;
-
Zlot Akwarystów Internautów Kraków 22-23.05.2004 - Artur Białosiewicz;
Wydarzenia.
-
Zagadnienie etyki w karmieniu drapieżnych ryb akwariowych - mgr Zbigniew Strzelecki
Niniejszy tekst powstał pod wpływem przemyśleń wynikłych z pewnego zdarzenia. Otóż podczas karmienia ryb spotkałem się z krytyką znajomych, kiedy podałem osobnikowi pielęgnicy grzebieniastej (Crenicichla sp.) trzy małe gupiki, które niemal natychmiast zniknęły w paszczy drapieżnika. Od razu ze strony obserwujących posypał się grad pytań - zarzutów...;
-
Nowości, Rozrywka, Zapowiedzi