Your cart

Your cart is empty

Virtual Reading Room

Aquarium Market

Log in

There are no translations available.

55
PLN 5.50 Qty

• Drobnoustek Beckforda - prof. Stefan Kornobis
    Rozprzestrzeniona w Ameryce Południowej rodzina Lebiasinidae jest blisko spokrewniona z kąsaczowatymi (Characidae), do których wykazuje znaczne podobieństwo.; 
  • Ryby w sadzawce - Historia - Dariusz Kucharczyk, Sławomir Krejszeff
    Do najczęściej trzymanych ryb w sadzawkach należą złote rybki (Carassius auratus auratus), karpie koi (Cyprinus carpio) i złote orfy (barwna odmiana jazia - Leuciscus idus) oraz kolorowe liny (Tinca tinca), a nawet słonecznice (Leucaspius delineatus).; 

• Azjatyckie kolcobrzuchy słonawowodne - Jerzy Krzysztof Chiliński
    Zachęcony artykułem o estuarium azjatyckim w poprzednich numerach postanowiłem wtrącić swoje trzy grosze o mieszkańcach naszych zbiorników z rodziny kolcobrzuchowatych (rozdymkowatych) - Tetraodontidae.; 

• Trawniczek w akwarium, czyli o Glossostigma elatinoides - Bartłomiej Lipczyński
    Wielu z akwarystów, planując obsadę swoich zbiorników roślinnych, zastanawia się nad wyborem gatunku roślin odpowiedniego do stworzenia tak zwanego trawniczka z przodu akwarium - czyli zwartej grupy najniższych roślin.; 

• Okończyk moczarowy - najmniejszy bassowaty z Everglades - dr Hubert Zientek
    Zarówno w handlu, jak i domowych akwariach, okończyki moczarowe spotykane są nadzwyczaj rzadko. Ostatnio natknąłem się na nie zupełnie przypadkiem w jednym z warszawskich sklepów zoologicznych.; 

• Mieniące się blaskiem juruparoidy, czyli najbarwniejszy przedstawiciel grupy jurupari - Satanoperca leucosticta - Radosław Bednarczuk
    Intensywnie ubarwione, obsypane kolorowymi cętkami. Swoim blaskiem przyćmiewają wiele popularnych gatunków pielęgnic. Tak oto w kilku słowach można opisać najbardziej kolorowego ziemiojada grupy jurupari, czyli Satanoperca leucosticta.; 

• Niger. Cz. III - Marcin Szmel
    W ostatnich numerach Naszego Akwarium prezentowaliśmy dość szeroko gatunki występujące w zachodniej Afryce, zwłaszcza te związane z systemem największej rzeki regionu. Warto uzupełnić wycieczkę nad Niger o informacje na temat barwniaka szmaragdowego.; 

• Ryby jajożyworodne - Molinezje. Cz. II - Jerzy Kaszuba
    Ryby, zwane popularnie molinezjami, które trzymamy dzisiaj w naszych akwariach, bardzo odbiegają od swoich pierwotnych dzikich form występujących w naturalnym środowisku.; 

• Moje duże akwarium - Krzysztof Stęchły
    Chyba jak każdy akwarysta marzyłem o jak największym zbiorniku. Przez wiele lat zakładałem nowe i coraz większe akwaria z rybami.; 

• V Forum Akwarystyki Polskiej - redakcja ;
    Wydarzenia.

• Reaktor wapnia - Wojciech Hapke
    W akwariach morskich z koralowcami i glonami wapiennymi mamy do czynienia z dużym zużyciem wapnia. W takich zbiornikach stosunkowo szybko może też dochodzić do obniżania się twardości węglanowej.; 

• Koniki morskie - mali podwodni łowcy - Katarzyna Targońska-Dietrich, dr hab. Dariusz Kucharczyk
    Wśród wielu nowych gatunków ryb pojawiających się ostatnio w ofercie niektórych sklepów akwarystycznych można znaleźć bardzo osobliwe. Należą do nich pławikoniki, popularnie zwane konikami morskimi.; 

• Śladami pokarmu w zamkniętym ekosystemie akwarium - Aleksandra Kwaśniak
    Zwrot zamknięty ekosystem akwarium z punktu widzenia ekologii to kuriozum, na które się odważyłam, aby przedstawić akwarium z innej, mniej znanej strony.; 

• Nowości; 

• Informator Klubu Malawi nr 7
    Z życia organizacji akwarystycznych.;

• Katalog ryb - Redakcja
    Kontynuacja naszego Katalogu Ryb - Neetroplus nemapotus.; 

• Wydarzenia, Pytania i odpowiedzi, Zapowiedzi, Rozrywka;