Wakacyjne spotkanie - Adam Adamski
Nareszcie, upragnione wakacje! Po raz pierwszy w tym roku wyjechałem wraz z rodziną poza Toruń. Jeszcze tylko rozmowa z Naczelnym Wojtkiem Hapke, w trakcie której stwierdziłem, że brakuje mi weny do fotografii. W odpowiedzi usłyszałem ...;
Ruchliwe i pracowite maluchy. Część IV - Andrzej Sieniawski
Zapraszamy do lektury artykułu, na którym kończy się cykl omawiający tak popularne i jednocześnie często niedoceniane kiryski. ...Specjalnie wydzielona grupa ryb, na których ciele występuje wzór składający się z ciemnych plamek, przypominających skórę lamparta. Dawniej ryby takie należały do rzadkości ...;
Bezkręgowce w akwarium słodkowodnym - część II - Zbigniew Olszowy
... Raki, których trzy gatunki występują w Polsce, nadają się do hodowli w akwarium zimnowodnym, jednak ze względu na skłonności do kanibalizmu nie są obiektami łatwymi w trzymaniu. Wymagają czystej, dobrze natlenionej, regularnie odświeżanej wody ...;
Pielęgnica miodowa - zapomniany gatunek - dr Hubert Zientek
Chociaż pielęgnica ta ma piękną polską nazwę, to zwyczajowo przyjęło się nazywać ją herotilapią. Jeszcze 20-25 lat temu ryby te były bardzo popularne i chętnie hodowane w naszych akwariach. Obecnie mało kto je ma, a w sklepach zoologicznych pojawiają się sporadycznie.;
Bojowniki w paludarium - część III - Mariusz Tojza
... Rośliny mające rosnąć w strefie lądowej (suchszej) to gatunki nadal wymagające wilgotnego podłoża. Spotykamy wśród nich rośliny tolerujące moczenie ich korzeni w wodzie oraz inne, lubiące wilgotne podłoże, jednak nie tolerujące błota ...;
Akwaria dekoracyjne - roślinne. Część IV - Jerzy Kaszuba
W IV części omówione zostaną akwaria bardzo duże. Zajmiemy się również znaczeniem, jakie dla roślin wodnych mają CO2 i odpowiednie nawożenie, oraz walką ze ślimakami.;
Crossocheilus siamensis - cała prawda o "kosiarce" - Andrzej Zabawski
W ciągu ostatnich kilku lat Crossocheilus siamensis, zwana potocznie "kosiarką", zrobiła prawdziwą furorę. Swoją popularność zawdzięcza głównie skuteczności w zwalczaniu włochatych glonów z grupy krasnorostów i towarzyskiemu usposobieniu.
Bystrzyk Axelroda - nieprawidłowo nazywany czarnym neonem - prof. Stefan Kornobis
W ciepłych wodach Ameryki Południowej występuje grupa blisko ze sobą spokrewnionych gatunków drobnych bystrzyków, dla których charakterystyczny jest jasny, ciągnący się wzdłuż ciała pas, jaskrawo kontrastujący z biegnącym pod nim szerszym, ciemnym.;
Lilie wodne klimatu umiarkowanego i tropikalnego - Część II. Księżniczka oczka wodnego - Anna Małyszek, Sławomir Krejszeff
Grzybienie pochodzące z klimatu tropikalnego są najpiękniejszymi roślinami spośród wszystkich roślin wodnych. Ich kwiaty wydzielają niemal odurzający zapach i nie budzi zdziwienia fakt, że są używane przy produkcji perfum. Niewiele osób może przejść obojętnie obok tak pięknych roślin.;
Katalog ryb - redakcja
Kontynuacja naszego "Katalogu Ryb"
Pytania i odpowiedzi - redakcja
V Aquarium Show 2003 - redakcja
W dniach 30.08-06.09.2003 w centrum wystawowym "Černá louka" w Ostravie odbyła się jedna z największych czeskich wystaw akwarystycznych zorganizowanych przez Klub Hodowców Ryb Żyworodnych z Ostravy - V AQUARIUM SHOW '2003.;
Mikroelementy w akwarium słonowodnym - magnez
Z Pawłem Szewczakiem rozmawiał Wojciech Hapke
Wiciowce występujące u ryb akwariowych i sadzawkowych. Objawy kliniczne... - Prof. dr hab. Jerzy Antychowicz
Wiciowce są to mikroskopijne organizmy jednokomórkowe, występujące niekiedy u ryb na powłokach ciała, w skrzelach, w narządach wewnętrznych i naczyniach krwionośnych. Chorobotwórcze oddziaływanie wiciowców na organizm ryby jest różne i zależy od gatunku, miejsca ich występowania oraz liczby tych pasożytów.;
Aktualności
Rozrywka
Zapowiedzi