There are no translations available.
- Prawdziwa żyworódka z Meksyku - Ameka - dr Hubert Zientek, David J. James
Ta mało popularna w naszych akwariach ryba odznacza się bardzo ciekawą biologią rozrodu, należy bowiem do tzw. prawdziwych żyworódek. Niestety mała liczba młodych w miocie, długi okres ciąży oraz krótkowieczność nie czynią z niej gatunku atrakcyjnego dla handlu zoologicznego, mimo że samce odznaczają się atrakcyjnym ubarwieniem ciała.;
- PET Fair - redakcja
VIII Międzynarodowe Targi Zoologiczne PET FAIR odbyły się w Łodzi w dniach 9 - 11 maja 2003 roku. W targach uczestniczyło 89 firm z Bułgarii, Czech, Hiszpanii, Holandii, Niemiec, Polski i Włoch. Targi miały na celu promocję i prezentację artykułów niezbędnych do hodowli i pielęgnacji zwierząt domowych.;
- Transport ryb - Anna Małyszek, Sławomir Krejszeff
Będąca naszym oczkiem w głowie ogrodowa sadzawka mobilizuje swym pięknem do przykładnego spełniania pewnych powinności. Pośród nich znajdzie się również obowiązek przewożenia ryb. Czynność tę wykonujemy zarówno na początku, gdy ją zarybiamy, jak i później, gdy chcemy lub musimy zmniejszyć pogłowie ryb w niej pływających.;
- Ruchliwe i pracowite maluchy - cz. I - Andrzej Sieniawski
Kiryski bardzo często goszczą w akwariach, zwłaszcza u początkujących akwarystów. Później o nich często zapominamy, zwracając się ku mniej popularnym gatunkom, np. afrykańskim pielęgnicom, dyskowcom, rybom raf koralowych. Czy słusznie?;
- Cyphotilapia frontosa - siła spokoju - Andrzej Zabawski
Pyszczaka hełmiastego (Cyphotilapia frontosa) znają chyba wszyscy miłośnicy ryb z jeziora Tanganika. Mało kto jednak decyduje się na jego hodowlę ze względu na spore rozmiary, do jakich dorasta, i jego drapieżną naturę.;
- 6 Międzynarodowe Sympozjum Akwarystyki Morskiej 2003 - redakcja
W Lunem (Niemcy) odbyło się 6 Międzynarodowe Sympozjum Akwarystyki Morskiej. Impreza ta zawsze cieszyła się dużym zainteresowaniem nie tylko w Niemczech, a cztery lata oczekiwania wystawiły cierpliwość wielu hobbystów na poważną próbę.;
- Południowoamerykańskie pielęgniczki z rodzajów Apistogramma i Mikrogeophagus. Chów w akwariach. Cz. I - dr Hubert Zientek
Niewielkie rozmiary ciała, spokojne usposobienie, żywy temperament, interesujące zachowanie i przepiękne ubarwienie sprawiły, że wśród miłośników akwarystyki ryby te cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Żyją jednak stosunkowo krótko. Wielu akwarystów trzyma je w nieodpowiednich warunkach, co bezpośrednio przyczynia się do obniżenia zdrowotności, długości życia i zdolności do rozrodu.;
- Chemia wody w akwarystyce słodkowodnej - cz. II - prof. Stefan Kornobis
W pierwszej części tego artykułu ("Nasze Akwarium", Nr 44) przedstawiłem pewne ogólne rozważania o praktycznym stosowaniu chemii wody przez hobbystów o różnych potrzebach i o różnym stopniu zaawansowania w akwarystyce. Przedstawiłem też niektóre istotne pojęcia chemiczne i właściwości wody akwariowej, takie jak zasolenie i przewodnictwo elektrolityczne, a także twardość. Teraz pora na następne: odczyn i pH oraz zasadowość i układ węglanowy.;
- Jezioro Wiktorii - Cz. II. Ucierpiały nie tylko furu - Maja Prusińska
Zwyczajowo tilapie nazywane były przez rybaków sato (Oreochromis) lub komaga (Astatoreochromis). Warto poświęcić tym rybom choć kilka słów, gdyż wszelkie dostępne mi publikacje popularne koncentrowały się na ginięciu furu, pomijając tilapie.;
- Akwaria dekoracyjne - roślinne. Zakładanie, utrzymanie - porady i projekty. cz. I - Jerzy Kaszuba
Akwarium dekoracyjne - dla wielu z nas był to pierwszy krok w stronę akwarystyki. Niewielki kawałek przyrody zamknięty w szkle mający stanowić ozdobę naszego mieszkania. Wiele osób idzie później w stronę zbiorników mających pełnić inne funkcje niż estetyczne, wiele jednak zostaje przy typie pierwotnym.;
- Dlaczego światło jest tak ważne? - Paweł Szewczak
Światło na rafie koralowej, tak jak w wielu innych ekosystemach, jest podstawowym czynnikiem potrzebnym do egzystencji. Słońce daje życie na ziemi. Nie tylko pozwala żyć, ale ma bezpośredni wpływ na samopoczucie zwierząt oraz ludzi.;
- Niezwykła firma, wspaniali ludzie - Wojciech Hapke
Jestem wdzięczny opatrzności za to, iż w niełatwych przecież czasach dane mi było spotkać ludzi nie dających się opanować beznadziei i nijakości, które zaczynają się zewsząd wkradać w nasze życie. Miałem okazję poznać ludzi niezwykłych i tak dalece różnych od spotykanych na co dzień, że momentami wydawali mi się wręcz nierzeczywiści.;
- Katalog ryb - redakcja
Prezentujemy naszą propozycję "Katalogu Ryb". Opisy są tak przygotowane, aby można było je wyciąć i umieścić w segregatorze o formacie A5;
- Pytania i odpowiedzi - redakcja
Często do naszej redakcji trafiają e-maile i listy z prośbą o poradę, informacje, czasami ratunek dla podopiecznych. Dlatego też postaramy się odpowiadać na pytania na łamach naszego czasopisma.;
- Nowości, Aktualności
- Rozrywka
- Zapowiedzi