Your cart

Your cart is empty

Virtual Reading Room

Aquarium Market

Log in

There are no translations available.

039
PLN 5.50 Qty
  • Niebieski klejnot w akwarium słodkowodnym - "homar florydzki" - Chris Lukhaup;
    Przed kilkoma laty, jeszcze jako student, dorabiałem, pracując w sklepie zoologicznym. Tam właśnie po raz pierwszy zobaczyłem te niesamowite, intensywnie niebiesko ubarwione stworzenia. Zafascynowały mnie one do tego stopnia, że od razu chciałem się dowiedzieć wszystkiego na temat ich pochodzenia i zwyczajów.; 

• Neony i ich historia - prof. Stefan Kornobis;
    Południowoamerykańskie neony są prawdziwymi klejnotami natury. Te drobne, jarzące się niebieskozielono rybki zwracają uwagę każdej osoby, która je ogląda. I nie ma tu wyjątków ? błyszczące niczym maleńkie światełka miniaturki podobają się wszystkim.; 

• Żabienice - odmiany uprawiane w akwariach - część IIIb - Ryszard Kamiński;
    Piękne, owalne i duże liście (incydentalnie po wysadzeniu w akwarium zdarzają się liście sercowate) ozdobione są wyraźnymi, kasztanowatymi plamami. Młode liście na ogół są lekko podbarwione kolorem brązowawym.;

• Paletki i drzewołazy - redakcja;
    Notka biograficzna i wywiad z Jackiem Wattleyem. ;

• Sinice pomogły w rozrodzie dyskowców? - Radosław Bednarczuk;
    Od kilku ładnych lat moją pasją stały się dyskowce, w 300-litrowym akwarium miałem 6 sztuk, z nich mniej więcej po roku dobrała się para, która dość często podchodziła do tarła. Za każdym razem ikrę składała na szybie w jednym z rogów akwarium. Jaja niestety po kilku dniach albo bielały, albo pleśniały.; 

• "Zielone mięso" czyli tajemnice spiruliny - Andrzej Sieniawski;
    Szmaragdowozielona mikroalga Spirulina platensis, mimo systematycznie prowadzonych nad nią badań naukowych, przynoszących co chwila zaskakujące rewelacje, nadal pilnie strzeże wielu swoich tajemnic. Nie przeszkadza to jednak, by jej dobroczynnego działania nie wykorzystywały od dawna plemiona afrykańskie, które spirulinę określają mianem "mleka matki ziemi".;

• Akwarium dla dużych pielęgnic z Ameryki Południowej - Wojciech Tomanik;
    W drugiej części artykułu poświęconemu dużym pielęgnicom amerykańskim zajmiemy się kilkoma aspektami pominiętymi poprzednio. Postaramy także dokonać przeglądu dużych pielęgnic, które mogą stanowić propozycję obsady akwarium.; 

• Zagrzebka afrykańska - żyje krótko, ale bardzo intensywnie - dr Hubert Zientek;
    Ryby karpieńcowate (Aplocheilidae), dawniej Cyprinodontidae może poza szczupieńczykami, nie goszczą zbyt często w naszych akwariach. Głównie dlatego, że mają długi cykl rozrodczy, podczas którego hodowca zmuszony jest do czaso- i pracochłonnych działań, niewystarczająco rekompensowanych ilością uzyskiwanego narybku.; 

• Pąkle - żywe filtry wody morskiej - Przemysław Czerniejewski, Adam Tański;
    W akwarium morskim oprócz odpowiednio dobranych gatunków ryb można hodować również inne interesujące zwierzęta, które oprócz wspaniałego wyglądu mogą spełniać różne pożyteczne funkcje. W niniejszym artykule chcemy zaproponować Czytelnikom pąkle...; 

• Przekopnice - żywe skamieliny - Katarzyna Targońska-Dietrich, Dariusz Kucharczyk;
    Tarczowce (Notostraca) to skorupiaki zaliczane do rzędu liścionogów (Branchiopoda), występujące w wodach stojących wszystkich kontynentów, w zbiornikach zarówno zamarzających zimą do dna, jak i wysychających w porze letniej.; 

• Odrobina mezozoiku na co dzień - Dominik Tomaszewski;
    Nie, Drogi Czytelniku, nie będę próbował Cię namawiać na to, byś trzymał w domowym akwarium ichtiozaura. Takie przedsięwzięcie mogłoby być, hm? nieco kłopotliwe, zresztą z różnych powodów. Chciałbym Ci jednak przedstawić inne zwierzę, ale o równie starym rodowodzie, a może nawet starszym.; 

• Jego Królewska Mość KARP - Jerzy Kaszuba;
    Miesiąc grudzień, a w szczególności wigilia Świąt Bożego Narodzenia, to dla wielu rodaków możliwość bardzo bliskiego kontaktu z rybami, a szczególnie z karpiem. Ryba ta bowiem jest w tym czasie w prawie każdym domu, a w wielu łazienkach pływają w wannach nawet żywe karpie.; 

• Porozmawiajmy o filtracji w akwarium morskim - redakcja;
    Z Pawłem Szewczakiem rozmawiał Wojciech Hapke.;

• XVII Zachodniopomorska wystawa Akwarystyczna w Szczecinie - Mariusz Tojza;
    W dniach od 11 do 24 listopada tego roku, w działającym przy Szczecińskim klubie "Jantar" Klubie Akwarystów "Molinezja" odbyła się kolejna XXVII wystawa akwarystyczna.; 

• Wystawa Akwarystyczna PASJA 2002 - redakcja;
    Od 22 do 24 listopada mieszkańcy Łowicza /ale nie tylko/ mogli odwiedzać wystawę i podziwiać prezentowane na niej ryby, rośliny, gady, pokarmy dla ryb i gadów, preparaty lecznicze, odczynniki, nawozy akwariowe, akwaria, terraria, ogrody wodne, osprzęt i akcesoria do technicznej obsługi zbiorników, elementy wystroju itp.; 

• Drapieżne ryby krajowe w akwarium - szczupak - dr Roman Kujawa;
    Pisząc o krajowych rybach w akwarium, nie sposób niewspomnieć o szczupaku, najbardziej znanej krajowej rybie drapieżnej.;

Konkurs;