Your cart

Your cart is empty

Virtual Reading Room

Aquarium Market

Log in

There are no translations available.

037
PLN 5.50 Qty
  • Światło w życiu roślin akwariowych - Prof. Stefan Kornobis;
    Niemal całe życie w biosferze od miliardów lat trwa dzięki energii słonecznej. Niezwykłą zdolność jej wiązania i przekształcania w energię chemiczną posiadają rośliny, a dzieje się to w procesie fotosyntezy.;
  • Dyskowce - ryby problemowe? - Andrzej Sieniawski;
    "Za dużo z nimi kłopotu" usłyszałem niejednokrotnie, gdy proponowałem akwaryście bliższe spotkanie z gatunkiem Symphysodon aequifasciatus. Niejednokrotnie w takiej sytuacji odnosiłem wrażenie, że mój rozmówca bardzo chce, ale udziela takiej odpowiedzi na skutek dręczących go różnego rodzaju wątpliwości.; 
  • Biotopy ryb labiryntowych - Mariusz Tojza;
    Wiele osób zakłada akwaria, kierując się chęcią przeniesienia do domu kawałka przyrody. Planując jednak obsadę zbiornika, kierują się gustem, dobierają ryby i rośliny tak, by podobały się dzieciom, odwiedzającym nasz dom gościom czy też np. teściowej. W rezultacie dochodzi do wymieszania gatunków z różnych stron świata. Czy to źle?; 

• Kilka uwag o zasadach pielęgnacji narybku ze szczególnym uwzględnieniem karmienia - Jacek Leszek Michalik;
    Terminem "narybek" można określić młode ryby, które przestały być już larwami tzn. zresorbowały woreczki żółtkowe, rozpoczęły normalne pływanie i samodzielne pobieranie pokarmu. Ponieważ wielkość narybku ryb akwariowych w pierwszych dniach życia waha się zwykle od kilku do kilkunastu milimetrów, dlatego wykarmienie i utrzymanie go przy życiu może stanowić dla akwarysty poważne wyzwanie.; 
  • Akwarium dla dużych pielęgnic z Ameryki Południowej - Wojciech Tomanik;
    Duże pielęgnice z Ameryki Południowej mogą stanowić ciekawą propozycję przy wyborze obsady zbiornika. Wielkość to sprawa umowna. Dla niektórych duża ryba to taka, której wielkość przekracza 10 cm. Dla innych, aby uznali rybę za sporą, musi ona mieć rozmiary przynajmniej około 25 cm albo i więcej.; 
  • Tanganika w akwarium - Maja Prusińska;
    W dzisiejszej części spróbujemy zastanowić się nad odzwierciedleniem biotopów jeziora Tanganika w zbiorniku oraz przedstawimy najczęściej spotykane obsady ryb z poszczególnych środowisk.; 
  • Nie tylko Wielki Rów - dr Hubert Zientek;
    Pielęgnice z wielkich jezior afrykańskich przebojem wdarły się w świat akwarystyki i podbiły serca wielu hodowców, którzy są nimi po prostu zafascynowani. Jednakże mieszkańcy Tanganiki, Malawi czy Jeziora Wiktorii to zaledwie część (chociaż bardzo pokaźna) bogactwa Czarnego Lądu.; 

• I Targi Inter Zoo-Botanica - redakcja;
    W dniach 27-29 września 2002r. we wrocławskiej Hali Ludowej odbyły się I Targi INTER ZOO-BOTANICA.; 
  • Fotografując ikrę - Artur Białosiewicz;
    W 36 numerze "Naszego Akwarium" podzieliłem się z Czytelnikami doświadczeniami z hodowli proporczykowców Gardnera. W końcowych wierszach artykułu obiecałem, że opowiem o fotografowaniu ikry tych rybek, co niniejszym czynię.;
  • Moda w akwarystyce - Jerzy Kaszuba;
    Moda na hodowanie rybek w celach ozdobnych sięga XII wieku naszej ery, kiedy to złote rybki (Carassius auratus) były modną ozdobą ogrodów arystokracji chińskiej. Ale dużo wcześniej wzmiankę o złotych rybkach można znaleźć w starej literaturze Chin i Japonii.; 

• Podstawy hodowli rodzimych gatunków ryb w akwarium - Dr Roman Kujawa;
    Akwarystyka, jak już chyba wszyscy czytelnicy "Naszego Akwarium" zauważyli, nie zajmuje się tylko hodowlą ryb egzotycznych, zarówno słodko-, jak i słonowodnych, w odpowiednio do tego przygotowanych zbiornikach. Bardzo często można już zauważyć piękne, duże akwaria z naszymi krajowymi rybami.; 
  • Wystawa Ryby i rośliny akwariowe oraz zwierzęta w terrariach ZABRZE '2002 - wydarzenia;
    W dniach od 21 września do 6 października odbyła się w Miejskim Ośrodku Kultury "Guido" w Zabrzu wystawa RYBY I ROŚLINY AKWARIOWE ORAZ ZWIERZĘTA W TERRARIACH - ZABRZE '2002 zorganizowana przez Stowarzyszenie Akwarystyczno - Terrarystyczne "Bystrzyk Pereza".; 

• Rola stresu w życiu ryb akwariowych - prof. dr hab. Jerzy Antychowicz;
    Stres - zjawisko towarzyszące ludziom i zwierzętom przez całe życie - nie omija również ryb akwariowych. Stres jest to stan mobilizacji organizmu na zagrożenia i na szkodliwe dla organizmu zmiany w fizykochemicznych parametrach środowiska wodnego.; 
  • Nowości;
  • Aktualności;