Your cart

Your cart is empty

Virtual Reading Room

Aquarium Market

Log in

There are no translations available.

036
PLN 5.50 Qty

• Żółto - czy niebieskogłowa? Jaki kolor ma paletka Heckla? - Horst Linke;
    Ile właściwie istnieje wariantów kolorystycznych paletek? Precyzyjnej odpowiedzi na to pytanie nie jest już chyba dzisiaj w stanie udzielić nikt.; 

• Zwartki zwane też kryptokorynami. Uprawa i rozmnażanie - część II - prof. Stefan Kornobis;
    W pierwszej części tego artykułu ("NA" 35) omówiłem ogólne zasady emersyjnej uprawy zwartek w warunkach domowych. Teraz pora na typową uprawę* w napełnionym wodą akwarium, czyli uprawę submersyjną oraz na przedstawienie możliwości ich rozmnażania.; 

• Ryby jajożyworodne. Mieczyk Hellera - część I - Jerzy Kaszuba;
    Ryby, będące tematem tego opracowania, znane są wszystkim miłośnikom akwarystyki. Większość z nas miała je w swoich akwariach, a dla niektórych hodowców stały się rybami najważniejszymi.; 

• Neolamprologus falcicula - Jacek Leszek Michalik;
    W numerze 32 czasopisma "Nasze Akwarium" z maja 2002 roku zetknąłem się z opracowaniem Pani Mai Prusińskiej pod tytułem "Księżniczki nie tylko z Burundi". Ponieważ sam z powodzeniem hodowałem i rozmnażałem takie księżniczki jak: Neolamprologus brichardi, Neolamprologus pulcher 'Daffodil' i Neolamprologus falcicula, a w opracowaniu Pani Prusińskiej na temat tej ostatniej księżniczki było tylko kilka zdań, chciałbym szerszemu gronu miłośników akwarystyki przybliżyć swoje doświadczenia z jej hodowli.; 

• Żabienice - ich odmiany uprawiane w akwariach - część II - Ryszard Kamiński;
    Na akwarystycznym rynku obecnie funkcjonuje 11 form Echinodorus uruguayensis (3 wyselekcjonowane), 10 innych klonów wyselekcjonowanych z naturalnych gatunków oraz 51 kultywarów mających nazwy własne, otrzymanych z krzyżówek międzygatunkowych i międzyodmianowych.; 

• Moje doświadczenia w hodowli proporczykowca Gardnera - Artur Białosiewicz;
    Proporczykowiec Gardnera to stosunkowo popularny przedstawiciel karpieńcowatych. W naturze żyją w strumieniach, oczkach i innych niewielkich zbiornikach wodnych Kamerunu i Nigerii.; 

• Pielęgnica Meeka - dr Hubert Zientek;
    Pomimo niebywałej ekspansji w naszych akwariach pielęgnic afrykańskich, pielęgnice Meeka są jeszcze dość często spotykane w sklepach zoologicznych i domowych akwariach. Co prawda, gdyby nie popularne ostatnio pielęgniczki amerykańskie (Ramireza, Agassiza i kakadu), zainteresowanie tą grupą ryb spadłoby drastycznie.; 

• Próba zaszeregowania gatunku - Andrzej Sieniawski;
    Na rynku akwarystycznym co pewien czas niespodziewanie pojawiają się nowe gatunki lub odmiany ryb. Najczęściej jest to kilka egzemplarzy, które przypadkowo docierają wraz z importowaną serią znanego gatunku.; 

• Płastugi - Przemysław Czerniejewski, Adam Tański;
    Poza nielicznymi wyjątkami (np. halibut) płastugi są rybami prowadzącymi przydenny tryb życia. Obserwuje się wśród nich znaczne zróżnicowanie pod względem ubarwienia i trybu życia, jednak łączy je asymetryczna budowa ciała; 

• Wieści z innego (południowego) biotopu - Marek Ładyński;
    Przedstawiając w poprzedniej części "Wieści z zupełnie innego biotopu" akwarystykę Republiki Słowackiej, zapowiedziałem zaprezentowanie charakterystyki i specyfiki akwarystyki czeskiej, a zatem oto i ona.; 

• Akwarium morskie z filtrem błotnym - Wojciech Hapke;
    Minione dziesięciolecie obfitowało w różnego rodzaju nowinki z zakresu technik obsługi akwarium rafowego. Wystarczy wymienić choćby "Natural System" opracowany przez Indonezyjczyka Lee Chin Enga, wynalazek George'a Smita znany pod nazwą "holenderski Mini Reef", "Berlin-System" Dietricha Stubera, "Jaubert-System" dr. Jeana Jauberta, czy "Algal Turf Scruber-System" dr. Waltera Adeya.; 

• Staramy się uważnie podpatrywać naturę - wywiad;
    Z Lengiem Sy, twórcą wkładu filtracyjnego Miracle Mud rozmawia właściciel firmy Bulldog Waldemar Osmałek.; 

• Ryby krajowe w akwarium - Świnka - dr Roman Kujawa;
    Bardzo ciekawym gatunkiem naszej ichtiofauny jest świnka. Występuje ona w rzekach o umiarkowanej temperaturze wody. W Polsce zasiedla niektóre rzeki wchodzące w skład dorzeczy Odry i Wisły oraz w przymorskich rzekach Pomorza Zachodniego.; 

• Przywry monogenetyczne występujące u ryb hodowanych w akwariach i sadzawkach ogrodowych - prof. dr hab. Jerzy Antychowicz;
    Przywry monogenetyczne nazywane też skrzelowcami to wydłużone i grzbieto-brzusznie spłaszczone pasożyty o prostym cyklu rozwojowym, co oznacza, że w trakcie rozwoju występuje tylko jeden żywiciel.; 

• Aktualności

• Nowości