Your cart

Your cart is empty

Virtual Reading Room

Aquarium Market

Log in

There are no translations available.

035
PLN 5.50 Qty

• Żabienice i ich odmiany uprawiane w akwariach - Ryszard Kamiński;
    W nowej systematyce w wyniku połączenia "starych" gatunków stworzono taksony polimorficzne, tj. takie, w obrębie których występują liczne dość trwale ugruntowane formy różniące się swoim wyglądem. Czy nowy podział jest ostateczny?; 

• Zwartki zwane też kryptokorynami. Uprawa i rozmnażanie - prof. Stefan Kornobis;
    Jak wiadomo, większość gatunków zwartek to rośliny, które w zależności od poziomu wody w swym środowisku rosną bądź to w wynurzeniu (w formie błotnej zwanej też emersyjną), bądź to w zanurzeniu (w formie podwodnej zwanej też submersyjną).; 

• Scieanochromis fryeri - "irokez" w akwarium - Maja Prusińska;
    Rybożerne pyszczaki z rodzaju Sciaenochromis zamieszkują wyłącznie jezioro Malawi. Te ciekawe ryby nie są jak dotąd specjalnie popularne wśród akwarystów, właściwie niemożliwością jest kupienie ich w sklepie, a to z powodu późnego czasu wybarwiania się samców.;

• Formy życia - Artur Białosiewicz;
    Wciągnęła mnie obserwacja życia moich małych podopiecznych. Poczyniłem szereg ciekawych spostrzeżeń, którymi chętnie podzielę się z gronem zainteresowanych osób.; 

• Nim kupisz ryby - Andrzej Sieniawski;
    Okres wakacji sprzyja pojawianiu się wszelkiego rodzaju informacji, które najczęściej określane są kaczkami dziennikarskimi. To piranie pojawiają się w Zatoce Gdańskiej, to znów zamerda ogonem potwór w jeziorze Loch Ness. Wiadomo - sezon ogórkowy. Pewne wydarzenia spowodowały, że i ja zapragnąłem nie być gorszym.; 

• Doświadczenia z hodowli Corydoras nanus - Jacek Leszek Michalik;
    Ojczyzną tytułowej rybki jest północno-wschodnia część Ameryki Południowej, gdzie zamieszkuje wolno płynące potoki i rzeki, w których są piaszczyste łachy, stwarzające dobre warunki do żerowania Corydoras nanus i nie tylko.; 

• Tęczanka mniejsza - Gunther Schmida;
    Melanotaenia maccullochi były pierwszym hodowanym przeze mnie gatunkiem z interesującej i popularnej rodziny tęczankowatych. Pierwsze doświadczenia w tym zakresie zebrałem w latach 1955-1956, a więc u zarania mojej "akwarystycznej kariery".; 

• Akwarium holenderskie - cz. III - Jerzy Kaszuba;
    Akwarium - ten mały fragment żywej przyrody w mieszkaniu, jeżeli jest tylko ładnie urządzone, zawsze przyciąga wzrok, wzbudzając zachwyt. Każdy kto je zechce posiadać w domu, musi sobie odpowiedzieć na takie pytania jak: gdzie akwarium ustawić w mieszkaniu, jakie ma być duże i jak je urządzić?; 

• Budujemy oczko wodne - Sławomir Krejszeff, Anna Małyszek;
    Opinii na temat budowania oczek wodnych jest bardzo dużo. Każdy, kto się tym zajmuje, ma swoją własną wypróbowaną metodę, którą opracowywał przez wiele lat, budując i opiekując się ogrodowymi sadzawkami.; 

• Babki w naszym akwarium - Przemysław Czerniejewski, Adam Tański;
    Ryby te zasługują na uwagę również z powodu szybkiej adaptacji i ekspansji na nowe tereny. Przykładem tego jest pojawienie się nowego dla ichtiofauny Bałtyku gatunku - babki byczej.; 

• Muzeum "Polaria" w Tromso - Adam Adamski, Rafał Michniewicz;
    Na przełomie czerwca i lipca tego roku, miała miejsce wyprawa krajoznawczo - przyrodnicza "SKANDYNAWIA 2002", zorganizowana przez Muzeum Przyrodnicze Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.;

• Ryby krajowe w akwarium - Lin - dr Roman Kujawa;
    Lin należy do chyba najlepiej znanych ryb słodkowodnych Polski. Jego charakterystyczny wygląd i ubarwienie nie pozwalają pomylić go z innymi gatunkami naszej ichtiofauny.; 

• Wieści z innego (południowego) biotopu - Marek Ładyński;
    Akwarystyka słowacka to w pierwszej kolejności biznes przynoszący hodowcom określone zyski, a dopiero w drugiej ewentualną satysfakcję i przyjemność z pielęgnacji ryb. Słowacja jest usiana (w dosłownym znaczeniu tego słowa) hodowlami ryb.;

• Jak ocenić dobrą sól morską - redakcja;
    Wyniki przeprowadzanego porównania preparatów do przygotowywania wody morskiej publikujemy za Global Scientific Publications. Porównanie preparatów dostępnych na krajowym rynku opublikujemy w jednym z najbliższych numerów Naszego Akwarium.; 

• Wzdęcie ("bloat") u afrykańskich pielęgnic - przyczyny, objawy, leczenie i zapobieganie - dr Hubert Zientek;
    Wzdęcie nie jest oddzielną jednostką chorobową i może być objawem wielu chorób o różnej etiologii. Jednakże u roślinożernych pielęgnic afrykańskich (zwłaszcza z grupy Mbuna i Tropheus spp.) traktowane jest jako szczególny stan niedomagania organizmu objawiający się charakterystycznym rozdęciem powłok brzusznych.; 

• Aktualności

• Nowości