There are no translations available.
- Różanka - nasza ginąca, rodzima piękność- Hubert Zientek;
Różanki należą do naszych najpiękniejszych krajowych gatunków ryb, które z powodzeniem można hodować w domowych akwariach zimnowodnych oraz ogrodowych oczkach.;
- Rotale- prof. Stefan Kornobis;
Kreując za szkłem podwodne ogrody akwaryści poszukują barwnych roślin. Współcześnie opiera się to w coraz większym stopniu na sztucznie wyhodowanych odmianach, ubarwienie których dalekie jest od tego, jakie występuje u dzikich form wyjściowych.;
- Brzanka purpurowa- dr Dariusz Kucharczyk;
W akwarystyce rybki z rodziny karpiowatych reprezentowane są głównie przez liczne gatunki brzanek, danio i razbor. Rybki te pochodzą z Azji. Jednym z najładniej ubarwionych gatunków z tej grupy ryb jest brzanka purpurowa.;
- 3. Internationales Diskus Championat- dr Dariusz Kucharczyk;
Z uwagi na to, że w Polsce konkursy paletek nie są organizowane, a chcielibyśmy przyblizyć Czytelnikom zasady rywalizacji, przedstawiamy na naszych łamach zapowiedź.;
- Kiryśnik czarnoplamy- dr Roman Kujawa;
Kiryśnik czarnoplamy (Hoplosternum thoracatum) jest przedstawicielem rodziny Callichthyidae. Należy do najbardziej popularnych ryb akwariowych.;
- Ryby w płockim ZOO- Adam Adamski;
W Płocku na skarpie wiślanej znajduje się malowniczo usytuowany Płocki Ogród Zoologiczny. Jest to miejsce, które powinien odwiedzić każdy miłośnik zwierząt.;
- Zwinnik ogonopręgi- dr Roman Kujawa;
Zwinnik ogonopręgi (Hemigrammus caudovittatus) należy do rodziny kąsaczowatych (Characidae). Zamieszkuje on wody rzeki Rio de la Plata w Ameryce Południowej.;
- Żywa skała na początek- Paweł Szewczak;
Jest najlepszym materiałem wystrojowym do akwarium rafowego. Pełni rolę filtru biologicznego, stwarza naturalne środowisko dla zwierząt oraz zawiera w sobie potencjał życia rafy koralowej.;
- Najważniejsze choroby ryb akwariowych- prof. Jerzy Antychowicz;
Każda występująca w akwarium choroba powodująca utratę apetytu u ryb, zahamowanie ich wzrostu, zmianę charakterystycznego dla danego gatunku zabarwienia i wyglądu, a w końcowym efekcie wywołująca śnięcie jest dla hodowcy bardzo ważna.;
- Tajemnicza Aulonocara- Jacek Malicki;
Około pół roku temu kolega przywiózł mi od pewnego hodowcy z Warszawy 12 niepozornych szarych rybek, które miały nazywać się Aulonocara jaro.;
- Po Interzoo 2000;
- Frustracja- Tomasz Nidecki;
Dziś będzie bardziej felietonowo. A to dlatego, że jestem sfrustrowany. "Siedzę" i pracuję w Internecie (oraz innych sieciach) od ponad 10 lat, a jednak nie mogę się przyzwyczaić do zjawiska, jakie ma w nim często miejsce.;
- Stałe działy;